12/06/2016

Pieczone medaliony z kaszy jęczmiennej z curry



Jedna z najbardziej niedocenianych kasz - kasza jęczmienna, w zupełnie nowej formie - aromatycznych, lekko pikantnych medalionów z papryką i cebulą. Zapach jest bardzo obiecujący i zapewniam - nie rozczarujecie się. Danie posiada też smakowy atest towarzystwa mięsożerców ;)
Medaliony zaspokoją nie tylko żołądek i kubki smakowe, ale także zmysły estetyczne - ich żywy, złoty odcień sam zachęca do skosztowania. Po raz kolejny okazuje się, że może być zdrowo, smacznie i prosto! 



Składniki (na dwie porcje, ok 14 sztuk):

50g kaszy jęczmiennej
1 zielona papryka
1 średnia cebula

1 łyżeczka curry
pół łyżeczki chilli
szczypta soli

2 duże jaja

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodać paprykę i cebulę posiekane w drobną kostkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jaja i dobrze połączyć je z kaszą.

Wykładać medaliony na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czubatej łyżce na jedną sztukę, delikatnie je spłaszczając.

Piec 15-20 minut, aż się zarumienią w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Dobre na ciepło jak i na zimno.

Enjoy!




4 comments:

dag_c said...

I już wiem co zrobić z moją kaszą jęczmienną :D

sanitera said...

Robiłam ostatnio podobne placuszki wrzuciłam do nich różności warzywne z lodówki i były pyszne te też wyglądają super zdrowo:)

Marcin said...

Wyglądają przepysznie!

Biobrain Żywność ekologiczna said...

Świetnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje. Kasza jęczmienna zdecydowanie powinna być bardziej doceniana, chociażby dlatego, że poprawia trawienie :)