12/01/2016

Sernik z białą czekoladą. Najlepszy.



Ten sernik to już świąteczna tradycja w mojej rodzinie, jest z nami co roku, od kilku lat. W internecie krążą dziesiątki różnych przepisów na serniki z czekoladą, porzućcie je - ta wersja wyciąga z nich wszystko co najlepsze, ze szczyptą zdrowego tuningu. Smakuje wybornie - ciasteczkowy, pełnoziarnisty spód, kremowa masa serowa, nieprzytłaczająca słodyczą i słodko-kwaśne wykończenie. Magia :)
Sama jestem zaskoczona, że tak długo zwlekałam z podzieleniem się tym przepisem. Być może dlatego, że nie jest to ciasto idealne pod względem dietetycznym. Choć z drugiej strony, spośród wszystkich świątecznych wypieków, sernik zdaje się być opcją najmniej inwazyjną. W dodatku śmiało można zastąpić cukier, ksylitolem lub innym słodzikiem nie tracąc nic a nic na smaku!


Składniki:
Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

250g pełnoziarnistych herbatników
50g płatków owsianych
szczypta soli
100g masła
5 łyżek mleka

1kg twarogu (zmielony, gładki, może być wiaderkowy),
150g białej czekolady
100g cukru pudru lub inny słodzik (dodaj więcej jeśli preferujesz słodszy smak)
5 jaj M
2 czubate łyżki proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
opcjonalnie, odrobina nasion z wanilii

300g śmietany 18-22%
2 łyżki cukru pudru / inny słodzik


1. Herbatniki rozgnieść na proch na pomocą wałka, płatki owsiane zblendować na pył i wymieszać razem z solą w większej misce. Dodać roztopione masło i mleko, wyrobić na wilgotną masę i wyłożyć nią dno formy (u mnie tortownica o śr. 25cm). Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

2.. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę (raczej trzepaczką niż mikserem). Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie wmieszać każde do masy. Następnie dodać proszek budyniowy, najlepiej przesypując przez sitko małymi ilościami tak, by uniknąć grudek. Na końcu dodać roztopioną, przestudzoną
czekoladę, cały czas mieszając. Przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec przez około godzinę.

3. Śmietanę utrzeć z cukrem i wyłożyć na wierzch sernika, gdy ten będzie już ścięty.

4. Wystudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin / całą noc.

Smacznego!

Ps. To chyba naprawdę jest moje ulubione ciasto na świecie! :)












3 comments:

mareklatas said...

Wygląda świetnie:)

dag_c said...

Musi być pyszny!

KingaZielinska said...

O nie ;( jak tylko postanowię, że zaczynam się zdrowo odżywiać , ktoś w sieci wrzuca przepis na najcudowniejszy sernik i znów muszę odłożyć to "na potem" ;p